Econocom en CHC slaan de handen in elkaar voor digitale transformatie

De Luikse ziekenhuisgroep CHC heeft een vijfjarige raamovereenkomst afgesloten met Econocom, toegewijde speler in de digitale transformatie van bedrijven, voor de vernieuwing en het onderhoud van zijn IT- en opslaginfrastructuur. Het Centre Hospitalier Chrétien investeerde nu al meer dan twee miljoen euro in server en netwerk technologie van Cisco en in snelle opslagsystemen van EMC. Daarmee speelt het voornamelijk in op de evoluties in de huidige vraag, in het bijzonder op het vlak van medische beeldvorming. Het project wordt in fases opgeleverd en moet volledig af zijn in de loop van 2019.

Met de systemen van Cisco en EMC koos CHC voor flexibiliteit. De infrastructuur kan zich aanpassen aan alle groeiscenario’s van de groep. Dankzij een intelligent ontwerp met infrastructuur over verschillende locaties zijn de systemen en toepassingen altijd beschikbaar en is CHC beschermd tegen systeemuitval veroorzaakt door een ramp. De infrastructuur zal in 2019 ook mee volgen naar het nieuwe hospitaal van het CHC, het ziekenhuis van MontLégia, dat momenteel gebouwd wordt in Luik. Econocom beschikt over de nodige expertise en ervaring om die migratie in goede banen te leiden. Dat was een van de doorslaggevende factoren in de keuze voor de dienstverlener, die ook onderhoud en servicedeskdiensten voor zijn rekening neemt

Met de investering wil het CHC klaar zijn om de uitdagingen van de digitale toekomst aan te gaan. “De gezondheidssector, voornamelijk de ziekenhuizen, kennen een nooit geziene golf van digitalisering. Alle specialisaties gebruiken aangepaste applicaties die telkens geïmplementeerd moeten worden maar vooral continu moeten presteren en beschikbaar zijn. De nodige rekenkracht stijgt, de opslagcapaciteit ook en dan hebben we het nog niet over het aantal gebruikers en werkposten. Het was tijd voor CHC om zijn systemen te vernieuwen”, vertelt Michel Fontaine, Verantwoordelijke voor ICT-infrastructuur bij CHC. “Nu kunnen we het technisch aanbod afstemmen op de vraag, want deze is moeilijk in te schatten voor een tijdspanne van vijf jaar en in een periode van sterke informatisering. De groep is weer helemaal mee met de laatste nieuwe technologie, en dat moet ervoor zorgen dat we in het koppeloton blijven.”

Nooit teveel betalen voor opslag

“Het CHC heeft momenteel een opslagcapaciteit nodig van 400 terabytes naast DRC, die voornamelijk gaat naar de opslag van medisch beeldmateriaal”, gaat Alain Coudijzer, ICT-verantwoordelijke bij CHC verder. “Maar het is moeilijk om een exact cijfer te plakken op onze noden voor de komende jaren; het kan mogelijk sterk uitbreiden. Om te voorkomen dat het budget snel zou ontploffen louter op basis van simpele inschattingen, hebben we gekozen voor een oplossing die kan meegroeien met de vraag, zelfs als deze echte hoogtepunten bereikt.”
De gekozen oplossing biedt het CHC de mogelijkheid om 2 terabyte aan gegevens te beheren, dit komt overeen met de maximale inschatting over vijf jaar. Zo kan de ziekenhuisgroep de technologische vooruitgang op vlak van medisch beeldmateriaal volgen. Die vraagt immers steeds meer capaciteit en heeft steeds meer nood aan opslag op lange termijn, minimum gedurende 30 jaar. “Uiteindelijk zijn het onze patiënten die er voordeel uit zullen halen”, aldus Alain Coudijzer. 
Om het budget optimaal in te zetten, koos het informaticateam voor twee opslagtypes met elk een eigen gebruiksscenario. De Isilon van EMC voorziet klassieke harde schijven die minder duur zijn terwijl de VMax-systemen een ultrasnelle capaciteit bieden dankzij de all-flash drives. Samengevat koopt het team wat het hospitaal echt nodig heeft en dat op het moment dat het er nood aan heeft. 
Het CHC vervangt ook zijn serverpark door twee chassis van Cisco’s Unified Computing Systems. Elk van de twee UCS-B racks telt 12 blade servers. In elk van de twee UCS-B racks zitten 12 bladeservers. Beide serverracks zijn ondergebracht op twee verschillende locaties zodat de bedrijfszekerheid en continuïteit gegarandeerd is. De kracht van de technologie bestaat erin flexibel en dynamisch om te kunnen springen met de ‘server workloads’, zowel voor fysieke als voor virtuele servers. 
Ook het opslagnetwerk werd vernieuwd met MDS 9250i switches van Cisco. Die maken het mogelijk om het opslagnetwerk te koppelen met alle locaties van het CHC, via zowel het glasvezel- als het IP-netwerk. Zo zorgt het ziekenhuis voor een maximale beschikbaarheid van zijn data en zal het transparant kunnen evolueren van de huidige locatie van het CHC naar de nieuwe MontLégia-campus. De hospitaalgroep koos voor de unified computing technologie van Cisco omwille van de eenvoud van beheer, wat de implementatietijd en de totale onderhoudstijd beperkt en waardoor ook de TCO afneemt.

Vlekkeloos verhuizen in 2019

Een belangrijk aspect in de keuze van hun oplossing was de mogelijkheid om de infrastructuur vlekkeloos te verhuizen wanneer de ziekenhuisgroep drie van zijn zes sites naar zijn nieuw hospitaal verhuist in 2018. Dit moest gebeuren met een minimum aan hinder voor de ziekenhuisactiviteiten. Econocom slaagde erin om aan deze verwachting te voldoen. “Enerzijds investeren we volop in expertise rond technologieën die onze klanten ondersteunen in de stap naar servicegeoriënteerde datacenters waar een snel reactievermogen naar de business centraal staat”, vertelt Peter Willekens, Services Director bij Econocom. “Anderzijds zijn we een strategische partner voor onze klanten, waaronder heel wat ziekenhuizen, zowel voor de service naar de eindgebruikers, op vlak van infrastructuur en voor de ondersteuning van hun digitale transformatie.” 

De oplevering van het project is nu gestart en zal, afhankelijk van het materiaal, in fases opgeleverd worden. De eerste in gebruik name is voorzien voor het einde van het jaar.

Over CHC

CHC bestaat uit zes ziekenhuizen, acht rusthuizen , één crèche en negen poliklinieken in de provincie Luik. Zij vormen een zorgnetwerk waar spitstechnologie en een kwalitatieve dienstverlening de patiënt verzekeren van een efficiënte geneeskunde met een menselijk gezicht.
De groep heeft 1.045 ziekenhuisbedden, 30 bedden voor geestelijke gezondheidszorg en 686 bedden in rusthuizen. Er werken ongeveer 4.090 mensen (een equivalent van 2.916 voltijdse krachten die van alle markten thuis zijn) en telt 849 artsen en zelfstandigen (fysiotherapeuten, tandartsen, psychologen, ... ) .