Econocom, Cloud Trusted Advisor

30% van de Benelux-organisaties geven aan geen enkel budget te besteden aan cloud computing, tegenover het wereldwijde gemiddelde van 9%. Dit significante verschil, analyseert KPMG, laat zich verklaren door het feit dat bedrijven cloud computingservices associëren met hogere risico’s in termen van lokalisatie van data, security en privacy. Volgens Econocom is deze constatering een… buitenkansje. “Onze markt heeft vertraging, zoveel is duidelijk”, constateert Ronald Grunewald, Director Managed Services. “Het biedt echter ook een enorme kans zodra we de laatste twijfels zullen hebben weggewerkt. En we zitten op het goede spoor. In ons strategisch plan Mutation 2013-2017 neemt de cloud een prominente plaats in. Het is voor ons de bepalende factor voor de digitale transformatie van onze klanten.”

Volgens Erik De Nert, Cloud Architect van Econocom, is de vraag niet langer of men moet overstappen naar de cloud of niet, maar wel hoe en op welk ritme. “Dat is de uitdaging van de ‘Build’, het domein waarin Econocom altijd heeft uitgeblonken. We begeleiden bedrijven bij hun migratie naar de cloud, wetende dat het doel niet de cloud om de cloud is, maar wel de bijdrage voor het bedrijf in termen van flexibiliteit en efficiëntie. Men spreekt dan ook beter over transitie. Die zal variëren van het ene bedrijf tot het andere, in functie met name van criteria zoals het virtualisatieniveau of, op bedrijfsniveau, hun regelgevende beperkingen.”

Veel organisaties evolueerden naar de cloud via back-up- en DRP-oplossingen (Disaster Recovery Plan). Of via CRM, Salesforce was een voorloper. Daarna kijken ze naar oplossingen zoals Office 365, zeer populair bij ons, of meer specifieke oplossingen zoals Microsoft Intune om de mobiliteit van hun medewerkers te beheren. “We zien klanten ook de stap naar onze IaaS-services zetten om tijdgebonden projecten tot een goed einde te brengen, zoals een marketingcampagne bijvoorbeeld. De cloud kan met andere woorden veel vormen aannemen. Daarom is er begeleiding nodig.”

Voor men migreert, kan men inderdaad maar beter goed nadenken. Het gaat erom de prioriteiten en de objectieven te bepalen. En dat om de activiteitendomeinen te bepalen die het meest voordeel kunnen halen uit de cloud, de beste serviceopties te kiezen en de meest geschikte types applicaties, de ROI in te schatten en een planning te bepalen.

De overstap naar Private en Public Cloud vergt een degelijke voorbereiding van zowel het bedrijf als de IT-infrastructuur op dit nieuwe toegangsmodel tot resources. Een aantal sleutelfasen zijn noodzakelijk: virtualiseren en automatiseren van de bestaande systemen, zorgen voor een beheer van de diensten en een servicecatalogus bepalen, de informatie standaardiseren en de services automatiseren, een pilootproject selecteren, de return on investment meten om het model uit te breiden naar andere applicaties.

Geen migratie zonder transitie, en geen transitie zonder visie en zonder strategie, zonder bent u snel verloren en kunt u veel geld verliezen”, waarschuwt Erik De Nert. “Onze aanpak is progressief, iteratief. Kortom leren om stap voor stap vooruit te gaan!”

Naast het aanbod ‘Build’ is er een aanbod ‘Run’. Als specialist in Managed Services, had Econocom al een IaaS-aanbod op basis van zijn twee datacenters in de Brusselse regio en verschillende in Frankrijk. Vandaag wordt dat uitgebreid naar de platformservices om klanten op een gecontroleerde manier te laten evolueren naar PaaS en later naar SaaS.

Uitbreiding ook van de Private Cloud naar de Public Cloud. Engagementen werden al aangegaan met Microsoft rond Office 365 en Azure. Zo zal Econocom hybride oplossingen kunnen voorstellen. “Voor onze klanten zijn we de enige gesprekspartner. We zorgen voor alles. Zo kan men sneller vooruitgang boeken!”

Deze globalisering van de verantwoordelijkheden is des te belangrijker nu meer en meer bedrijven kiezen voor services in cloudmodus. Ze kiezen van bij het begin voor de cloud om de implementatietijd te optimaliseren en te zorgen voor een snellere commercialisering van nieuwe services, besluit Ronald Grunewald. “De cloud biedt een serieuze troef om een service in meerdere landen te lanceren, dankzij zijn soepelheid en kracht. Zo geniet men van meer flexibiliteit en reactiviteit op de markten en kan men uiteindelijk meer kansen grijpen. Als strategische partner voor de digitale transformatie van onze klanten zien we de cloud als een enorme accelerator.”

Bron: Solutions Magazine