Windows 10 maakt de rij compleet

Met Windows 10 heeft Microsoft afgelopen zomer haar jongste besturingssysteem uitgebracht. Het allerlaatste, want voortaan zal het verder leven met regelmatige updates. En neen, Windows 9 heeft u niet gemist.  Dat werd voor de gemakkelijkheid overgeslagen.

Wat zijn nu de grootste veranderingen voor bedrijven en organisaties? We gingen te raden bij de Econocom specialist van het End User en Mobility Competence Center ,Kris Van Opstaele.

‘Afgelopen jaren waren er heel wat veranderingen in de manier waarop we werken en IT gebruiken. Veiligheid is dan ook prioriteit nummer 1 geworden voor elke IT-afdeling, terwijl eindgebruikers op zoek zijn naar mobiliteit en optimale productiviteit’, stelt Kris Van Opstaele.

‘Met Windows 10 wil Microsoft die 2 belangrijke aspecten, die niet altijd makkelijk te verzoenen zijn, samenbrengen op 1 platform, over verschillende devices heen. Van klassieke pc’s, over tablets en smartphones tot zelfs Internet Of Things devices. De grootste veranderingen zie ik  op 3 domeinen; veiligheid, beheer en productiviteit’.

‘Op vlak van veiligheid zijn er heel wat nieuwe mogelijkheden toegevoegd zoals paswoorden vervangen door in te loggen met biometrische gegevens (gezichtscontouren, vingerafdrukken of iris). Met Device Guard en Secure Boot kunnen organisaties aanvallen blokkeren door alleen ‘trusted’ software toe te laten. Tot slot beschermt Windows 10, in combinatie met Azure Rights Managment en Enterprise Data Protection, vertrouwelijke data door middel van automatische encryptie en cloud-based rechtenbeheer’.

‘Ook aan het beheer is gedacht. Met Windows Intune en andere MDM oplossingen, kunnen alle Windows 10 devices op een zelfde manier beheerd worden. Door bovendien de link te maken met Azure cloud, zorg je voor een naadloze integratie van Windows 10 devices met de Azure Active Directory. Zo garandeer je als organisatie je veiligheid, terwijl je up-to-date blijft met de laatste technologie’.

‘Verder merk ik bij organisaties een toenemende vraag naar ‘coole’ devices als two-in-ones, de combinatie van een tablet met een laptop. Windows 10 is volledig geoptimaliseerd om zowel met de de muis als touch te functioneren’.

‘Natuurlijk is er aan de eindgebruiker gedacht. De terugkeer van die vertrouwde Start-menu werd op veel gejuich onthaald. Hij is zelfs verbeterd. Apps en programma’s kan je vastmaken als ‘live tile’, waardoor je niet alleen snel toegang hebt maar ook direct updates krijgt van de informatie die je belangrijk vindt. Zo zie je bijvoorbeeld onmiddellijk de volgende afspraak in je agenda, hoeveel e-mails je ontvangen hebt’ enz.

Licensing

‘Zoals steeds zijn er verschillende versies van Windows 10;  voor thuis, voor education en voor zakelijk gebruik. Voor bedrijven is er Windows 10 Pro en Windows 10 Enterprise. De Pro-editie is een goede keuze voor bedrijven die ‘Choose Your Own’device programma’s ondersteunen. De Enterprise bouwt hierop verder met toevoeging van een heel aantal mogelijkheden om te voldoen aan specifieke verwachtingen van middelgrote en grote organisaties. Deze versie is beschikbaar via de Volume Licensing programma’s’, verduidelijkt Van Opstaele.

Upgraden of niet?

‘Of u als organisatie de sprong moet maken naar Windows 10, is sterk afhankelijk van uw type gebruikers, devices, programma’s enz’ besluit Van Opstaele. ‘Daarom stelt Econocom een ‘adoption package’ voor. We analyseren uw individuele bedrijfssituatie, mappen deze met de mogelijkheden van Windows 10 en maken een analyse.

 Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen met Kris.vanopstaele@econocom.com