CYOD - Laat uw users zélf hun ict-devices kiezen

Werknemers zijn de sleutelfiguren in uw digitalisering.

hoe win je de war for talent door digitalisering?

De razendsnelle digitalisering zorgt ervoor dat organisaties en medewerkers veel sneller op marktontwikkeling en specifieke vragen van klanten kunnen reageren. De traditionele kantooromgeving evolueert ondertussen naar een flexibele, moderne werkplek. De sleutelfiguren in dit verhaal? De eindgebruikers: medewerkers die hun plaats innemen in de digital workplace.

Wanneer medewerkers op hun digitale werkplek productief, creatief én tevreden zijn, kun je spreken van een geslaagde digitale transformatie. Het geheime ingrediënt? Technologie en oplossingen die werknemers zélf uitkiezen.

Anderzijds blijft er een groep van organisaties over die het belang niet erkent van de autonomie van eindgebruikers wanneer het op device-keuze aan komt. Maar door niet tegemoet te komen aan de wensen van de eindgebruikers, zal digitalisatie uiteindelijk nooit een écht succes worden. Als belangrijkste groep op de arbeidsmarkt zullen millennials zich niet aangesproken voelen, omdat de extralegale voordelen ontbreken of hen koud laten. 

Door medewerkers zélf hun technologie en devices te laten kiezen, maak je niet alleen van digitalisering een succes, je hebt ook een streepje voor binnen de war for talent.
 
Als werknemers in een CYOD programma zélf hun technologie en oplossingen mogen samenstellen, zijn hun voorkeuren alvast duidelijk. 72% van de werknemers kiest voor een Mac en 75% voor een iPhone.

wensen van werknemers binnen een digital workplace

Privé en professionele ervaring

Het kwam eerder al aan bod: werknemers verwachten dezelfde user experience van hun professionele devices als van hun privé-toestellen. En met ‘privé-devices’ hebben we het over meer dan een smartphone alleen. Een smartphone of een tablet zowel privé als professioneel gebruiken, daar kijkt niemand nog van op. Vandaag is er echter een groeiende interesse om ook laptops buiten de kantoormuren te gebruiken én in te zetten voor privé-doeleinden. Logisch dus, dat ze van die laptops een minstens even goede user experience verwachten dan van hun privé-toestellen.

Altijd en overal beschikbaar

Anywhere. Anytime. Dat is hoe werknemers vandaag willen werken. Iemand die onderweg in een koffiebar stopt, om zich daar een uurtje ongestoord te concentreren, is al lang geen uitzondering meer. Mobiel en vanop afstand werken is het nieuwe normaal.

Autonomie en keuzevrijheid

Bovenal verlangen werknemers autonomie en keuzevrijheid als het op de selectie van hun devices aankomt. Ze willen met het toestel van hun keuze aan de slag, het toestel waar ze het beste gevoel bij hebben. Zelf technologie en oplossingen samenstellen, geeft hen een gevoel van ownership en trots.

klassieke verloning vs flexibel verlonen

Klassieke verloning illustreert het probleem van de loonkost. De kostprijs voor een werkgever voor 1.000 € brutoloon bedraagt gemiddeld 1.280 € voor een bediende, terwijl de werknemer dan slechts gemiddeld 460 € over zal houden. Dankzij flexibele verloning wordt de voorziene 1.000 € bruto een budget dat de medewerker kan gebruiken.

CYOD - het cafetariaplan alternatief voor uw digital workplace

In het kader van een CYOD-strategie kiezen medewerkers hun eigen tools en technologieën, die vooraf zijn goedgekeurd door de IT-afdeling. Een programma zoals "Choose Your Own Device" (CYOD) of "Employee Choice", zoals wij het bij Econocom noemen, vervult tegelijkertijd twee van de belangrijkste organisatorische strategische doelstellingen van vandaag:

  1. Het succesvol realiseren van de digitale transformatie.
  2. Het aantrekken en behouden van talent.

Een Employee Choice/CYOD-programma is een goed alternatief voor het Cafetariaplan.

Onze partner Belfius heeft een baanbrekend Employee Choice-programma geïmplementeerd dat de tevredenheid van medewerkers naar nieuwe hoogten heeft gestuwd! 

In een recente testimonialvideo onthulde Belfius Reward Manager Jo Vanschoenwinkel het geheim achter hun succes: « Als je aan de medewerker keuze kunt geven, ja, dan leidt dat gewoon tot meer tevredenheid. »

Belfius begon in 2014 met een klassiek cafetariaplan en evolueerde naar een flexibel verloningsplan, waar nu ook corporate devices deel van uitmaken.

Ontdek ook onze cafetariaplan ICT-oplossing voor uw Flex Income Plan (FIP).

een CYOD programma, niet zo arbeidsintensief als u denkt !

Om een CYOD-programma op een strategische manier aan te pakken, is het cruciaal om de wensen van de medewerkers én de verwachtingen van IT in kaart te brengen. De verwachtingen van millennials zijn vaak torenhoog, maar slaagt IT erin om hieraan met technologische oplossingen tegemoet te komen?

wij maken uw leven gemakkelijker

Onze expert in mobiliteitsoplossingen legt uit hoe u een CYOD-programma opzet en met welke apparaten u het beste kunt beginnen.

de uitdagingen van een CYOD-programma voor IT-beheerders

De voorkeuren van de eindgebruiker kunnen niet langer genegeerd worden. Maar tegelijkertijd vertaalt IT deze verschuiving ook in enkele uitdagingen.

Veiligheid

In een digitale werkomgeving werken gebruikers waar ze dat willen en wanneer ze dat willen. Bovendien gebruiken ze steeds meer devices ook privé. Wanneer toestellen in het kader van Employee Choice ter beschikking worden gesteld, moeten ze voldoen aan álle vereisten van de sector waarin het betrokken bedrijf actief is, zodat de beveiliging van zakelijke data ten alle tijde gegarandeerd wordt. En dat gaat meestal véél verder dan compliance met de ISO-certificatie en de GDPR-regelgeving.

Integratie van verschillende Operating Systems

Verschillende devices implementeren betekent ook uiteenlopende Operating Systems combineren. Organisaties die bijvoorbeeld reeds vertrouwen op Windows Operating Systems en nu ook Apple-devices omarmen, moeten twee uiteenlopende Operating Systems naast elkaar laten draaien én managen. Die integratie zorgt bij IT-beheerders voor kopzorgen.

Support

Wat gebeurt er wanneer er een supportvraag komt waarop de IT-afdeling het antwoord schuldig moet blijven omdat er intern te weinig kennis is? Bij welke instantie kunnen gebruikers terecht voor herstellingen van uiterst diverse toestellen? IT-afdelingen hebben niet meteen alle kennis en mogelijkheden in huis om op deze vragen een antwoord te bieden.

Policies

Wat gebeurt er wanneer een medewerker zelf verantwoordelijk is voor een beschadiging? Of wat als de betrokken medewerker het bedrijf verlaat? Heeft langdurig ziekteverlof een invloed op het gebruik van de devices? IT-beheerders worstelen om een allesomvattende policy op te stellen.

waarom voor econocom kiezen voor een Flex Income Plan (FIP)

Mac in Business, 3 IT vooroordelen ontkracht

Blog: Wat als medewerkers zélf hun device willen kiezen?

Talent retention en talent attraction: twee uitdagingen die vandaag hoog op de agenda staan bij veel organisaties. De war for talent woedt hevig op de arbeidsmarkt, die voor één derde gekenmerkt wordt door millennials. We besprekken hier drie opvallende trends die deze doelgroep met zich meebrengt, over het groeiend belang van CYOD én de rol van IT-devices binnen zo’n programma.

lees de blog

Blog: Integratie van Apple in een divers Ecosysteem

Werknemers hechten vandaag veel belang aan de IT-oplossingen waarmee ze werken. Vooral millennials zijn véél gevoeliger aan hun devices dan hun voorgaande generaties. Employee Choice komt hieraan tegemoet. Maar wanneer elke werknemer zich uitrust met de technologie die hij of zij zelf verkiest, ontstaat natuurlijk een bijzonder divers ecosysteem.

lees de blog

Blog: Waarom Mac op weerstand stoot in B2B

Als werknemers in een CYOD programma zélf hun technologie en oplossingen mogen samenstellen, zijn hun voorkeuren alvast duidelijk. 72% van de werknemers kiest voor een Mac en 75% voor een iPhone. Gebruikers geven daarbij vooral de user experience aan als doorslaggevende factor. Toch leven er op managementniveau nog steeds veel vooroordelen over het gebruik van Apple voor organisaties. We zetten de voornaamste even op een rijtje.

lees de blog

Flex Income Plan bij Belfius: 75% kiest voor een Apple device

« Als je aan de medewerker keuze kunt geven, ja, dan leidt dat gewoon tot meer tevredenheid. »

Belfius begon in 2014 met een klassiek cafetariaplan en evolueerde naar een flexibel verloningsplan, waar nu ook corporate devices deel van uitmaken.
In deze testimonialvideo onthulde Belfius Reward Experts Jo Vanschoenwinkel & Ine Van De Vaerd het geheim achter hun succes: « Nu kiezen bijna 90% van onze medewerkers ervoor om één of meerdere devices op te nemen in het flexplan, met 75% die de voorkeur geeft aan Apple devices ».

In deze video komt u ook te weten wat een Employee Choice program (CYOD) inhoudt, welke rol Econocom speelt in de ondersteuning van hun Flex Plan en het belang dat Belfius hecht aan de duurzaamheid van hun IT-vloot.

ontdek de testimonialvideo
One digital company