inruil van uw gebruikte ict-apparatuur en aankoop van refurbished ict devices

uw gebruikte materiaal is geld waard

circulaire economie - verkoop uw gebruikte ICT-apparaten, ze zijn nog steeds geld waard voor uw bedrijf

de productie van 4 laptops staat gelijk aan één keer naar New York vliegen

Het is nu tijd om de plaats van technologie en de impact ervan op de planeet te heroverwegen door over te schakelen naar een meer circulaire economie. Door de productie van nieuwe apparaten te verminderen (door het hergebruik van refurbished gebruikte ICT-apparaten) en de levensduur ervan te verlengen, kunnen we de CO2-voetafdruk van ons bedrijf drastisch verminderen. Als je weet dat de productie van 4 laptops gelijk staat aan het CO2-equivalent van een vliegticket van Brussel naar New York (Greenly), hoeft het geen betoog dat de planeet je dankbaar zal zijn door niet systematisch nieuwe apparatuur aan te schaffen.

 

hoe langer een laptop, tablet, smartphone gebruikt kan worden, hoe minder nieuwe er gemaakt moeten worden, hoe minder grondstoffen en energie verbruikt worden en hoe minder e-afval geproduceerd wordt

Door de levensduur van 37 desktop computers + scherm met slechts één jaar te verlengen, besparen we het CO2 equivalent van één vlucht van Brussel naar New-York (Utrecht Sustainability Insititituut). De circulaire economie is dus zinvol.

Als we blijven consumeren zoals we nu doen en de industrie geen serieuze inspanningen doet om haar ontwerp van computer- en elektronische apparatuur aan te passen, zullen we tegen 2050 120 miljoen ton e-afval per jaar produceren (World Economic Forum, 2019).

Helaas wordt vandaag slechts 17% van het e-waste (The Global E-waste Monitor, 2020), die tegen 2030 zal verdubbelen, ingezameld. Waarom kiest u niet voor verantwoord hergebruik of recycling in plaats van alles bij uw werknemers thuis of in uw bedrijfsgebouwen achter te laten? Waarom al uw energie steken in het vinden van oplossingen voor het transporteren en opschonen van gegevens, als een derde partij u daarbij kan helpen en u er beter van wordt! Wist u dat als u de levensduur van een apparaat, zoals een laptop of smartphone, met een jaar verlengt, u de aanschafkosten met 17% verlaagt? 

500.000 elektronische apparaten per jaar refurbished

(d.w.z. 80% van de apparatuur krijgt een traceerbaar tweede leven - de rest wordt gerecycled)
verteld Samira Draoua, CEO van Econocom Frankrijk, aan BFMTV.

bekijk het interview van Samira Draoua

verkoop uw gebruikte ICT-apparatuur aan Econocom

Wat doet u met uw gebruikte ICT-apparatuur?

Staan uw EOL (End of Life) assets in een kast of ongebruikt opgeslagen? Doet u oude apparatuur weg voor geld? Ja, het is mogelijk! Uw afgeschreven en gebruikte apparatuur is meestal nog steeds waardevol.

lees meer

koop refurbished ICT-apparatuur in B2B

Hoe langer een laptop of smartphone kan worden gebruikt, hoe minder er hoeven te worden geproduceerd en dus hoe minder e-waste.

Samen op weg naar verantwoord, duurzaam digitaal.

lees meer

naar een duurzame, circulaire 
keten voor uw it hardware

refuse & reuse

 • Digiminderen is een uitdaging. Misschien is nieuwkoop niet absoluut vereist.
 • Econocom verkoopt tweedehands apparatuur voor de professionele B2B markt.
 • Wist je dat de gemiddelde CO2 uitstoot voor een smartphone 37 kg bedraagt?
 • En dat de productie van één laptop staat voor een CO2 uitstoot tussen 400 en 600 kg?

"We kenden lighting as-a-service reeds als ‘best practice’ en hebben dit ook toegepast in Huis Madou. We wilden niet vervallen in het klassieke patroon van eigendom. Het eigenaarschap is niet langer bij ons als gebruiker”, verklaart VVSG.

ontdek het getuigenis van VVSG

reduce

 • Efficiënt produceren en consumeren vormt een essentieel onderdeel van de duurzame keten voor IT.
 • Econocom werkt met een ecosysteem van A-merken. Deze producenten zetten in op het ontwerpen en produceren van modulaire hardware. Ze focussen op de vermindering van energieverbruik en verpakking, op ecologisch transport.

lees meer over de circulaire economie

use & as-a-service

 • De markt evolueert van bezit naar gebruik, van product naar dienst.
 • Econocom begeleidt organisaties bij deze overstap naar as-a-service, naar een all-in-one oplossing voor een maandelijks bedrag, inclusief services.

lees meer

as-a-service partnerships

 • Steeds meer organisaties evolueren van een sales model naar een dienst, naar een as-a-service business model.
 • Vanuit de rol van integrator begeleidt Econocom organisaties bij de administratieve, financiële en logistieke processen.

lees meer

repair

 • Wij kopen uw oude ict-apparatuur die nog geld waard zijn
 • Wij geven in goede staat verkerend materieel een tweede leven en maximaliseren het hergebruik ervan. De apparatuur wordt volledig getest en gereviseerd om te garanderen dat ze perfect functioneert.
 • We hebben een reparatie portaal met tracking systeem: One Care

 

lees meer over One Care

refurbish and second life

 • Gebruikte, afgeschreven apparatuur kan naar originele specs worden teruggezet.
 • Econocom koopt uw ICT-apparatuur.
 • Econocom verkoopt jaarlijks 30.000 tweedehands desktops, laptops, smartphones en tablets in B2B.
 • Econocom zorgt voor transport, data cleaning en zoekt een verantwoord 2e leven.
koop refurbished ICT-apparatuur in B2B

recycle

 • E-afval kan beschouwd worden als een "stadsmijn", aangezien het verschillende kritische edele metalen bevat die, indien gerecycleerd, kunnen worden gebruikt als secundaire materialen bij de productie van nieuwe IT-apparaten.
 • Terwijl wereldwijd slechts 17,4% van de AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur) wordt gerecycleerd, kan België met 39% van de gerecycleerde AEEA claimen wereldleider te zijn op dit gebied.

Wilt u een verantwoorde oplossing voor uw zeer oude, waardeloze en niet-functionerende IT-apparatuur?
Wij zorgen voor de recycling. 

lees meer

Blog: 21% toename van e-waste in 5 jaar tijd (Global E-waste Monitor)

''De Global E-waste Monitor belicht het prangende probleem van e-waste management in de huidige digitaal verbonden wereld, omdat de manier waarop we elektronische apparaten produceren, consumeren en afvoeren onhoudbaar is geworden. Het monitoren van e-waste stromen zal bijdragen aan de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Lees de blog

Blog: Hoe maximaal de economische waarde van aankopen verlengen

De circulaire economie wint aan belang, organisaties kijken niet langer alleen naar people en profit maar ook meer en meer naar onze planet. Het principe van device-as-a-service en product-dienstcombinaties is in de circulaire economie een van de belangrijkste en meest innovatieve businessmodellen. De klassieke lineaire purchaser vervelt stilaan tot circulaire aankoper.

Lees de blog

Rapport: Financiering van de circulaire economie: Nieuwe circulaire business modellen

Binnen de circulaire economie worden financieringsmodellen, nieuwe business modellen zoals as-a-service nog steeds onderbenut. Financiering lijkt vaak een knelpunt. 

Download gratis ons rapport: Financiering van de circulaire economie.

Download ons rapport

econocom is lid van INR / ISIT België & ondertekenaar van hun Sustainable IT Charter

sinds 2017 is econocom een geëngageerde partner op het vlak van circulaire economie

uw gepersonaliseerde aanbiedingen

« Gemiddeld 75% van de CO2 emissie zit in de productie van IT-producten zoals laptops, smartphones en tablets. Door levensduurverlengend te werken en die een tweede leven te geven, maken we een groot verschil. Door een product-dienstcombinatie te ‘co-creëren’ met een financieringspartner of integrator, verleggen circulaire ondernemers de eigendom van activa, komt er geen voorfinanciering aan te pas en zijn hun inkomsten en uitgaven gealigneerd. »

- Hilde Janssens, Circular Economy Expert, Marketing & Communications Director bij Econocom Belux

verantwoordelijke digitale ondernemer

strevend naar duurzaam digitaal,
ten dienste van de burger,
de werknemer en organisaties
met als doel: duurzame waarde creëren

onze MVO-engagementen
One digital company