5 MANIEREN OM DE KOSTEN VAN DE CLOUD (BETER) TE BEHEREN

nieuws
published on 13-04-2023

Er wordt vaak gezegd dat een overgang naar de cloud kan leiden tot een verlaging van de IT-kosten met 40 tot 50%. Waarschijnlijk is dit niet het geval, maar de realiteit toont ons weldegelijk een aanzienlijke kostenreductie. Nu u het beste talententeam heeft gevormd , moet uw organisatie zich houden aan de beste praktijken op het gebied van kostenoptimalisatie en de clouduitgaven zorgvuldig in de hand houden. Volg de gids.

Sommaire

Less is more

Verspilling in termen van de cloud blijft een werkpunt.

Sommige studies tonen aan dat meer dan 60% van de organisaties de optimalisatie van de clouduitgaven als een prioriteit beschouwt

Rightscale, 2019

Een oplossing die vaak niet in verhouding staat tot de behoeften, de onmogelijkheid om clouddiensten uit te schakelen in geval van niet-gebruik, ... De verspilling van middelen wordt vaak veroorzaakt door slecht advies aan de basis of de keuze voor overcapaciteit van sommige ontwikkelaars.

OPEX VS CAPEX

 

Hou rekening met het verschil tussen het financiële model van OpEx van een op consumenten gebaseerde cloudoplossing en het CapEx-voorspellingsmodel van datacenters. Clouddiensten maken een verschuiving mogelijk van de investeringen in IT-apparatuur naar bedrijfskosten.

Met OPEX kunt u vaak niet meer uitgeven dan nodig is, en flexibel blijven, afhankelijk van de projecten of de vraag in real time.

Een CapEx-strategie biedt extra middelen en concurrentievoordelen. Het is dus aan uw organisatie om te beslissen.

De 5 best practices

  1. Verlaag uw kosten en pas het verbruik aan

Een van de meest voor de hand liggende manieren om de huidige clouduitgaven te verminderen is om uw verbruik te verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie te bevorderen. Niet te verwarren met een afname van de prestaties of capaciteit. Het doel is om uw verbruik af te stemmen op uw behoeften, zodat u niet langer betaalt voor inactieve middelen. 

Wist u bijvoorbeeld dat het gemiddelde gebruik van de infrastructuur van een datacenter ongeveer 20% bedraagt?

Verander direct uw (slechte) gewoonten en profiteer van de flexibiliteit van de cloud.

  1. Beheer de beschikbaarheidsduur van uw cloudomgevingen

Sommige omgevingen verminderen wanneer ze niet actief worden gebruikt. Dit is een uniek voordeel van de cloud. In combinatie met automatisering kunnen cloudomgevingen in enkele minuten worden geconfigureerd en geactiveerd.

In tegenstelling tot de dagen en soms weken die nodig zijn in een on-premise omgeving. Kortom, u verwijdert inactieve middelen (en vermijdt dus de betaling ervan) totdat u ze weer nodig hebt zonder de productiviteit aan te tasten. Met een dergelijke flexibele oplossing wordt u per seconde gefactureerd. Er zijn nog andere mogelijkheden voor kostenreductie, zoals oplossingen om rekencapaciteit voor 1 of 3 jaar te reserveren.

  1. Koop op voorhand capaciteit

Het verlagen van de kosten betekent ook het vooraf inkopen van capaciteit op basis van de behoeften van uw organisatie. Dit betekent over het algemeen dat alle productieomgevingen in 'gereserveerde' modus draaien en dat u de aankoop van nieuwe capaciteit van het ene naar het andere kwartaal moet spreiden naargelang de vraag.

Maatwerk zonder overproductie. U kan voorzichtiger zijn door één jaar te reserveren in plaats van drie jaar. De verleiding om te verminderen zou het flexibele effect van de pre-aankoopoplossing snel tenietdoen.

  1. Multicloud vs Single Cloud

Als u zich afvraagt hoe u geld kunt besparen door uw gegevens op te slaan in meerdere cloudomgevingen, dan is hier het antwoord:

  • Door gebruik te maken van de beste cloudservices, doorgaans de meest kosteneffectieve voor uw eigen workload. En vooral door het aanbod van alle leveranciers te verkennen, in plaats van zich op één leverancier te richten.
  • Het vermijden van de toegangs-/datatransferkosten en uitstapvergoedingen die door clouddienstverleners in rekening worden gebracht (geen datatransfer nodig).
  • Door uw 'vrijheid' te promoten als een middel om druk uit te oefenen op de onderhandelingen over prijzen met clouddienstverleners.
  • Door een verzekering te claimen tegen downtime in de cloud. Is er een betere beschikbaarheid (en redundantie) van gegevens dan in multicloudmodus?
  1. Noem en label

In een tijdperk waarin de infrastructuur per minuut wordt gebruikt, is het noodzakelijk om automatische monitoring van de naleving van de beleidslijnen in uw cloudomgeving te ontwikkelen. De identificatie van gebruikers en groepen maakt het ook mogelijk om de kosten toe te wijzen op basis van hun verbruik.

Deze tags verrijken de metadata die specifiek zijn voor uw organisatie en maken het mogelijk om kosten te segmenteren (en optimaliseren), rapporten te maken, chargeback (doorbelasting), showback (herstel van factuurgegevens), en zelfs de veiligheid te optimaliseren.

Deze grotere mate van kostentransparantie helpt sommige bedrijfsonderdelen zich bewuster te worden van de financiële gevolgen van hun consumptiegewoonten. En waarom niet een 'wedstrijd' tussen de divisies lanceren om het meest duurzame gedrag aan te nemen?

Hybrid Cloud

Het is niet voldoende om over te gaan naar de cloud om te profiteren van de financiële effecten ervan. Als CIO of infrastructuurbeheerder moet je een aantal ongebruikelijke principes toepassen. Vanuit de reactieve modus gaat u over naar de proactieve modus, met een nieuwe omgeving die u in staat stelt zich snel weer op de essentie te richten.

Verspil geen tijd (of geld) meer en ga het tijdperk van de cloud in. Econocom ondersteunt u in alle fasen van uw transformatie.

Nog niet in de cloud? Een cloud readiness assessment is hiervoor een ideale start

One digital company