CONTAINER KUBERNETES: HOE DE JUISTE KEUZES MAKEN?

nieuws
published on 27-04-2022

De voorbije jaren groeide voor steeds meer bedrijven containertechnologie aan tot een dagelijks aandachtspunt. Maar anders dan voor nieuwe projecten, is het voor bestaande operaties niet altijd eenvoudig de brug te slaan. Dankzij technische knowhow en inlevingsvermogen maakt Econocom echter het verschil om de voordelen van deze technologie maximaal uit te spelen.

De vraag van de veeleisend consumenten verplicht bedrijven om op steeds snellere basis applicaties aan te bieden, hier constant verbeteringen in te verwerken en extra diensten aan te bieden.

De voorbije jaren werd duidelijk dat het gebruik van zogenaamde miscroservices dé manier was om dit mogelijk te maken. Ze maken sneller en flexibeler werken mogelijk, dat is geweten. Even kenmerkend is ook dat ze beheerd worden in een zogenaamd container platform.

Jan Vandebroek - Infrastructure Services Director chez Econocom

Het brengt ons bij de kern van het verhaal.

Samenvatting

Technologie met voordelen

Naast het louter ondersteunen van microservices, draagt het gebruik van containers nog andere troeven in zich. Er is een zekere operationele eenvoud in de bediening. Ook het uitschakelen van eventuele inconsistenties in de omgeving maakt het testen en het debuggen minder ingewikkeld en dito tijdrovend. 

Ander voordeel is dat ze weliswaar op dezelfde server draaien, maar er verder geen onderlinge interactie plaatsvindt. Als er één applicatie crasht, dan zullen de andere containers met dezelfde applicatie daar geen hinder van ondervinden. 

Maar misschien het grootste voordeel van containers is wel de onafhankelijkheid van het platform. Eens gebouwd, kunnen applicaties in verschillende omgevingen gebruikt worden: een lokale desktop, fysieke- of virtuele servers, een cloud, etc.

Groeiend succes

Tal van voordelen dus. Het kan dan ook niet echt verbazen dat steeds meer bedrijven net de stap zetten richting het gebruik van dergelijke container platformen. Zeker het succes van Kubernetes, zonder meer een van de populairste containertechnologieën, is opvallend. Maar wanneer deze keuze vanzelfsprekend lijkt voor nieuwe applicaties, oogt het plaatje voor bestaande applicaties dan weer complexer.

De volledige overstap maken van heel je systeem naar een microservice gebaseerde architectuur is niet realistisch, zomin als het economisch verdedigbaar zou zijn

Jan Vandebroek - Infrastructure Services Director chez Econocom

Toch is het mogelijk het beste van twee werelden te combineren. Er zijn met andere woorden oplossingen om toch van de voordelen van containers te genieten bij meer traditionele toepassingen. Een manier is door gebruik te maken van zogenaamde container-native virtualisatie. 

Het betreft hier een technologie die één verenigd platform ter beschikking stelt waarin developers zowel applicaties die zich in containers bevinden als virtuele machines kunnen bewerken en uitbouwen in een gedeelde omgeving.

Op die manier kan je zowel de gevirtualiseerde workload als die in containers als onderdeel van één enkele workload behandelen. Hierbij is het een optie om op termijn meer onderdelen naar containers te verhuizen.

Deze container-native virtualisatie biedt een mogelijkheid om virtuele machines in Kubernetes pods te gebruiken naast normale pods die uit container applicaties bestaan. Er wordt een connectiviteit tot stand gebracht tussen beide, waarbij de machines het netwerk en opslaginfrastructuur van de containers applicaties kunnen delen.”

Noodzakelijke  partner

« De voordelen van wat ik net schetste liggen voor de hand, dat staat buiten kijf », besluit Jan Vandebroek. 

Alleen is de praktische uitvoering ervan niet altijd simpel, maar dat is net het punt waarop wij als Econocom het verschil kunnen maken. Doordat onze knowhow het technische overstijgt en wij meedenken met de klant, slagen we erin oplossingen te bedenken die tegemoet komen aan zijn noden. Precies daar bevindt zich onze meerwaarde.” Contact onze container expert voor meer inlichtingen.

Waar staat u in uw cloud journey?

Geen probleem, Econocom biedt de cloud readiness assessment aan, een meerdaagse workshop binnen uw organisatie. « Onze experten analyseren wat er eerst naar de cloud kan worden gemigreerd en ondersteunen de klant bij het migratieproces », legt Steven Vanden Berghe, Presales Infrastructures bij Econocom, uit.

One digital company