TIJD OM OVER TE STAPPEN NAAR DEVICE-AS-A-SERVICE?

nieuws
published on 12-04-2023

Praten over Solution-as-a-Service voor uw IT-infrastructuur is als het intrappen van een open deur. Uw IT-omgeving staat echter ook synoniem voor hardware. Aangezien 70% van uw kosten verband houdt met het beheer ervan, is het waarschijnlijk tijd om over te schakelen op "Device-as-a-Service". Een woordje uitleg.

Sommaire

aaS op alle niveaus?

De IT-omgeving van bedrijven bestaat hoofdzakelijk uit twee grote categorieën activa: infrastructuur en werkstations. Voor de eerstgenoemden is het aaS-model al ingeburgerd bij IT-managers: cloudconcepten, gedecentraliseerde datacenters, videoconferentietools ... de oplossing biedt zoveel voordelen dat niemand zich een andere modus operandi zou kunnen voorstellen.

Toch zijn er nog steeds verschillende reflexen als het gaat om het beheer van werkstations. Een trend die moet worden omgebogen om van eigendom naar gebruik, van prijs naar totale kosten (TCO) en van lineair naar circulair te gaan

Optimaliseer 70% van de beheerskosten

Laptops, smartphones, tablets ... 30% van de kosten voor het beheer van uw vloot houdt verband met hardware, tegenover 70% met hardwarebeheer. "We mogen het ter beschikking stellen bij de onboarding, recupereren bij de offboarding, opslag, updates, reparaties en zelfs vervanging van apparaten niet onderschatten.

Ondernemingen moeten zich vragen stellen bij dit aspect dat zwaar weegt op de budgetten. Deze hardware vertegenwoordigt geen echte toegevoegde waarde voor de IT-afdeling, maar is slechts een middel om de ambities van het bedrijf te verwezenlijken. De toekomstbestendige oplossing is Device-as-a-Service", aldus Christian Levie, Deputy Director Lease bij Econocom.

Bedrijven worden steeds enthousiaster

De voordelen van DaaS zijn duidelijk: operationele efficiëntie, schaalvoordelen, ultramoderne tools of zelfs overdracht van verantwoordelijkheid. Christian Levie merkt op dat steeds meer klanten voor dit model kiezen: "De meeste IT-managers waarderen de vaste kosten per gebruiker, de all-in prijzen en de voordelen van onze externe ondersteuning. Het effect op de winst-en-verliesrekening laten we nog even buiten beschouwing: men gaat van CAPEX naar OPEX door buiten de balans te boeken.

Als u het interessanter vindt om te investeren in de kernactiviteiten dan in de aanschaf van IT-middelen, dan is DaaS zeker iets voor u.

Last but not least vermindert u uw ecologische voetafdruk dankzij de circulaire dynamiek die intrinsiek verbonden is met aaS.

Kopen of huren?

Christian Levie erkent ook potentiële nadelen in de ogen van sommige bedrijven. "Het aangaan van een as-a-Service relatie is zoals een huwelijk. De sleutel is de vertrouwensrelatie die tot stand wordt gebracht en dit vergt uiteraard inspanningen van beide zijden."

De onderneming moet bovenal overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van dit model. Bij Econocom koppelen we onze DaaS-voorstellen uiteraard aan transparante SLA's. Het doel is de IT-beheerder te laten profiteren van de beste kwaliteit tegen de laagste kosten

Uw koffie, met of zonder bediening?

Wist u dat Belfius en de andere grote banken al fan zijn van het huurmodel? Volgens Christian Levie "weegt het administratieve, boekhoudkundige en logistieke beheer van de uitrol van de apparaten niet op tegen de voordelen van uitbesteding aan een externe partner."

Organisaties (maar ook particulieren) wenden zich steeds vaker tot as-a-service-oplossingen, en niet alleen voor IT. As-a-service-concepten worden steeds gebruikelijker op de markt. Denk aan koffie in bedrijven, waterontharding in flatgebouwen of zelfs bepaalde toestellen in ziekenhuizen. "De overeenkomsten zijn vaak vergelijkbaar: vereenvoudiging, kostenverlaging, up-to-date hardware en het risico overdragen op de leverancier."

Advies aan kopers

De lange ervaring van Econocom in as-a-service-oplossingen zorgt voor gedegen advies.

Om bedrijven te helpen bij hun strategische keuzes geeft Econocom een checklist mee voor een perfecte overgang van een traditioneel aankoopmodel naar een as-a-service-model. U ontdekt er alle juridische, financiële en operationele aspecten waarmee u rekening moet houden.

One digital company