Selecta financiert groei kernactiviteiten via Econocom

persberichten
published on 01-04-2022

Zaventem, 1 april 2022

Het Zwitserse Selecta, Europees marktleider in B2B huurkoffieautomaten, gaat in zee met Econocom voor de financiering van ruim drieduizend koffieautomaten in private en gedeelde kantoren en tankstations in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Door de toestellen te leasen tegen een vast bedrag per maand, behoudt Selecta zijn financiële slagkracht om verder te investeren in groei en nieuwe concepten onder impuls van het hybride werken. Econocom heeft een jarenlange ervaring met de financiering van strategische bedrijfsmiddelen.

Elk jaar investeert Selecta in ongeveer 9.000 nieuwe automaten in Nederland en nog eens 6.000 in België. In totaal heeft de groep ruim 80.000 toestellen in de Benelux. “Klanten kunnen aan de automaat een lekker kopje koffie en dito snack oppikken: wij staan voor ‘joy to go’. Dat genietmoment is voor Selecta evenwel bijzonder kapitaalintensief”, zegt Tim Goossens, algemeen manager bij Selecta Benelux. Daarom nam de koffieautomatenverhuurder een financiële partner onder arm. Het ging een miljoenenovereenkomst aan met Econocom Technology Management & Financing, de financiële dienstentak van Econocom.

De overeenkomst omvat twee leaseformules. Econocom neemt ruim duizend toestellen in een sale & lease-backformule: het koopt ze over van Selecta en leaset ze weer aan de producent . De andere, volledige nieuwe toestellen zijn ondergebracht in een nieuwe financiering met klassieke leaseformule. Econocom Groep draagt beide investeringen via zijn Ierse financieringsvehikel Econocom Digital Finance Limited, in samenwerking met verzekeraars. In het Verenigd Koninkrijk nemen Selecta en Econocom een externe, bancaire financieringspartner onder de arm. Het Britse deel vormt ongeveer tien procent van de totale investering.

Goossens: “Dankzij de samenwerking met Econocom behouden we dus onze volledige cashflow om de automaten bij onze klanten uit te breiden, te vernieuwen of up-to-date te houden. De toestellen gaan zo langer mee. Dankzij een accurate assetregistratie weten we ook perfect welke automaat op welke locatie staat, wanneer die is aangeschaft en eventueel aan vervanging toe is. Dat biedt ons en onze afnemers al heel wat voordelen, maar bovendien zijn de financieringsvoorwaarden van Econocom ook nog eens erg voordelig. Het was een ‘no-brainer’ om met hen in zee te gaan.

Vernieuwing door corona

Tot voor kort leverde Selecta uitsluitend koffieautomaten aan zijn klanten. De coronapandemie bood Selecta de kans om nieuwe oplossingen te commercialiseren, zoals onbemande minisupermarkten en slimme koelkasten. Die ‘minimarkets’ werden in 2021 al geplaatst in supermarkten in Nederland en ook in België. Voor Selecta wordt deze niche een speerpunt voor 2022.

Omdat veel medewerkers inmiddels deels of volledig thuiswerken is er een toenemende vraag naar flexibele en geautomatiseerde cateringdiensten. Onder meer dankzij de flexibele financieringsoplossingen van Econocom kan Selecta investeren in de verdere ontwikkeling van die nieuwe concepten.

Perspectieven

Econocom bevestigt met deze overeenkomst zijn expertise in de financiering van strategische bedrijfsmiddelen (‘core assets’) naast zijn klassieke leaseaanbod voor ICT-materiaal. “Klanten leasen bij ons al jarenlang IT- en andere apparatuur voor hun interne bedrijfsvoering. Dit project bij Selecta bewijst dat we onze klanten ook almaar meer helpen met financieringsformules die rechtstreeks bijdragen aan hun bedrijfsresultaat en verkoopsstrategie. Zo hebben we recent poetsmachines, geldkoffers, cinemaprojectoren, kantoormeubilair, medische toestellen of nog ledverlichting gefinancierd. Heel vaak gaat het over grote volumes en een veel grotere, positieve invloed op de capex voor onze klanten. Ook bij Selecta ondersteunen we de kernactiviteit en uiteindelijk ook de effectieve klantbeleving”, legt Chantal De Vrieze, Managing Director van Econocom Benelux uit. 

 

One digital company