Econocom en Citymesh zetten in op verdere digitalisering scholen

persberichten
published on 16-06-2022

Zaventem, 13 juni 2022

Telecomoperator Citymesh en IT-bedrijf Econocom gaan samenwerken en een ‘netwerk-as-a-service’-dienst aanbieden aan onderwijsinstellingen. De twee bedrijven gaan scholen begeleiden bij hun Digisprong en transitie tot ‘slimme school’. Binnen het partnership zorgt Econocom voor de nodige hardware en het projectbeheer. Sinds de acquisitie van de B2B-poot van Switch in 2020 is de onderwijsbranche voor Econocom erg gekend terrein. Citymesh zorgt voor de omkaderende netwerk- en beveiligingsdiensten. 

Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat scholen een digitale sprong voorwaarts konden gebruiken. Ze moesten in allerijl online lessen voorzien, en dat ging niet overal even vlot. Met de Digisprong heeft de Vlaamse overheid extra budget voorzien om de digitalisering te faciliteren. Tegen 2023 moet elke leerling in een middelbare school en leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar van het basisonderwijs een eigen toestel hebben.    

Infrastructuur aanpassen  

Toch omvat het digitaliseren van scholen meer dan het uitdelen van laptops of tablets. Ciska Schrooten, afdelingshoofd Educatie bij Econocom legt uit: “Toestelbeheer, terugname van toestellen en financiering via leasing of as-a-service, behoren tot de kerndiensten van Econocom. Opdat leerlingen en leerkrachten er optimaal gebruik van zouden maken, is ook een degelijke en krachtige netwerkinfrastructuur nodig. Wanneer iedereen zijn laptop of tablet connecteert met bijvoorbeeld online onderwijsapps, is voldoende capaciteit cruciaal. Specialist Citymesh heeft heel wat ervaring met grootschalige netwerken en connectiviteit. Onze diensten vullen elkaar voor het onderwijs perfect aan.”  

Freek Pauwels, CCO bij Citymesh: “Om de Digisprong te doen slagen is in sommige scholen een IT-inhaalbeweging nodig. Tot dusver was IT-onderwijs geen verplichting in basisscholen, maar tegen 2023 moet ook daar de derde graad mee in het digitale pakket stappen. Samen met Econocom gaan we een infrastructuur op hun maat adviseren, met een vaste kost per maand zodat ze een grote hap uit hun budget vermijden. De individuele aanpak vermijdt onnodige kosten en laat toe om verder te bouwen op de bestaande infrastructuur. We kunnen ook de nazorg op ons nemen.”  

Slimme scholen  

Naast de digitalisering van het onderwijs zelf, kijken heel wat scholen ook naar slimme verlichting en verwarming om te besparen op de energiefactuur. Voor zo’n intelligent gebouwbeheer is ook extra netwerkcapaciteit nodig, maar bovenal voldoende aandacht voor cyberbeveiliging.   

Dat is volgens Freek Pauwels braakliggend terrein: “De IT-beveiliging in scholen vertoont vaak nog grote gaten. Met de laptops en tablets zit het vaak nog wel goed, maar we merken al te vaak dat er voor het netwerk geen sluitende beveiliging voorzien is. Ongewild geven scholen hackers op die manier de kans om bij hen in te breken.”  

Zo’n 1.600 scholen werken vandaag al samen met Econocom of Citymesh. De netwerk-as-a-service dienst is meteen beschikbaar.   

Foto’s van Ciska Schrooten en Freek Pauwels kan je hier downloaden. 

 

Over Citymesh 

Citymesh is gespecialiseerd in de ontwikkeling en het beheer van grootschalige draadloze netwerken op basis van een ruime waaier van technologieën. Het bedrijf realiseert connectiviteit in verschillende sectoren en nichemarkten door middel van een combinatie van wifi, 4G, 5G, slimme sensoren en datavisualisatie. Dit ter ondersteuning van de automatisering in (lucht)havens, de gezondheidszorg, magazijnen, de logistiek en andere industriële sectoren.  

 

Over Econocom

Als digitaliseringsbedrijf en integrator ontwerpt, financiert en faciliteert Econocom de digitale transformatie van grote ondernemingen en overheidsorganisaties. Econocom heeft 48 jaar ervaring en is de enige speler op de markt met een combinatie van projectfinanciering, de distributie van apparatuur en digitale diensten. De groep is aanwezig in 16 landen met meer dan 8,200 medewerkers. Ze boekte in 2021 een omzet van 2,505 miljard euro. Econocom is genoteerd op Euronext in Brussel, op de BEL Mid en Family Business indexen.

Meer informatie op: https://www.econocom.be

 

Contact voor journalisten:

Rafael Timarche
Managing Partner
rafael@factivity.be 
+32476689492
 

 

One digital company