9 BELANGRIJKE VRAGEN OM EEN PUBLIC CLOUD VENDOR TE KIEZEN

nieuws
published on 27-04-2023

Het stellen van de juiste vragen is essentieel voor een succesvolle migratie naar de cloud. Want er zijn veel verschillende soorten aanbieders. En waar de ene onderneming het beste kan kiezen voor een grote public cloud aanbieder, kan de andere misschien beter in zee gaan met een kleine aanbieder van private cloud.

In deze blog bespreken wij negen belangrijke vragen die u uzelf moet stellen voordat u een keuze maakt.

Samenvatting

Waarom wil ik migreren naar de (public) cloud?

Voordat u kan nadenken over welke public cloud vendor u wilt kiezen, is het belangrijk eerst bij uzelf na te gaan waarom u uw business naar de cloud wilt migreren. Overstappen op een cloud-first-business is een goed idee, mits het wordt ondersteund door een duidelijk businessdoel.

Stel eerst duidelijk vast wat uw reden is om over te schakelen op de cloud. Bepaal uw strategie, het doel wat u wilt bereiken en krijg voor ogen waar u wilt dat het bedrijf over een jaar staat. Het vaststellen van uw businessdoel geeft u een leidraad bij het kiezen van de beste optie voor uw onderneming.

Welke workloads wil ik migreren?

Niet elke workload is geschikt voor de public cloud. Besluit welke workloads u wilt migreren, zodat u de meest efficiënte en flexibele infrastructuur kunt kiezen.

Zo zijn bedrijfskritische workloads beter voor een private cloud en zijn voorspelbare workloads juist weer perfect voor de public cloud. Daarnaast kan de public cloud duur uitpakken als je als bedrijf te maken heeft met big data, gigantische file transfers en petabytes aan storage nodig hebt.

Wat verlang ik van support?

Als u uw data bij een derde partij onderbrengt is het wel zo fijn als deze partij u goed ondersteunt. Sommige aanbieders zetten in op persoonlijke support. Vraag uzelf af hoe belangrijk het voor u is dat u iemand aan de telefoon krijgt die uw bedrijf en workloads kent en of ze met u meedenken over bijvoorbeeld optimalisaties.

Aan de andere kant moet u rekening houden met de kosten. Soms is er uitgebreide support, maar moet u hiervoor een speciaal pakket afnemen, zoals bij Microsoft Azure.

Welke securitylevel verwacht ik en wat past bij mijn data?

De public cloud is niet per se onveiliger dan een on-site datacenter. Zeker grotere partijen hebben juist de technische expertise en nieuwste apparatuur die ervoor nodig is om een hoog niveau van security te garanderen. Het beveiligen van een datacenter kost immers enorm veel resources en investeringen.

Echter, als je met gevoelige data werkt, is een public cloud niet de beste oplossing. Misschien is het op grond van de regulering zelfs niet toegestaan, omdat je weinig inzicht en controle hebt in de infrastructuur. In zo’n geval past een private cloud beter, zodat de security kan worden aangepast op uw wensen en er geen anderen bij uw gegevens kunnen.

Waar wordt mijn data fysiek opgeslagen?

In eerste instantie zou u zeggen, de cloud is toch online dus waarom zou de fysieke locatie van een datacenter uitmaken? Maar de fysieke locatie van een datacenter kan wel degelijk invloed hebben op bijvoorbeeld connectiviteit, security, compliance.

Zo krijgt u niet alleen te maken met regulering uit eigen land, maar ook met regels van het land waar uw data is opgeslagen. Dit hangt samen met de security, want in een land met een instabiel politiek klimaat kan het lastig zijn uw data te beschermen. Daarnaast zijn er nog praktische overwegingen zoals natuurrampen die een datacenter kunnen verwoesten. Neem dus altijd de locatie van het datacenter en de bijkomende risico’s in overweging.

Hoe belangrijk is schaalbaarheid voor mij

Als groeiende onderneming wilt u er zeker van zijn dat uw groei niet beperkt wordt door uw capaciteit. Aan de andere kant wilt u ook niet onnodig veel storage huren en betalen voor iets wat u niet gebruikt. Het is daarom belangrijk dat u een cloud service kiest die past bij uw eisen aan schaalbaarheid.

Als u bijvoorbeeld vaak extra resources nodig heeft op piekmomenten, dan biedt een grote aanbieder een perfecte oplossing. Deze geeft de mogelijkheid makkelijk extra resources bij te huren en weer af te schalen wanneer dat nodig is. Vaak is het voor kleinere spelers lastiger om snel op te schalen in verband met minder beschikbare capaciteit.

Wat verwacht ik van de SLA en welke garanties heb ik nodig?

Het uit handen geven van uw data is natuurlijk altijd spannend. Daarom hebben de meeste public cloud vendors een SLA (service level agreement) opgesteld, waarin zij garanties geven voor onverwachte problemen. Zo heeft Microsoft in haar SLA toezeggingen gedaan over hun vergoedingsbeleid mocht er onverhoopt downtime optreden.

Niet alleen de afspraken in de SLA zelf zijn belangrijk, kijk ook naar de consequenties als de afspraken niet gehaald worden.

Wat zijn de kosten ten opzichte van mijn verbruik?

Het idee van migratie naar de cloud is dat u alleen betaalt voor wat u gebruikt. Maar dan moet u wel eerst weten hoeveel u verbruikt. Pas dan kan u prijzen gaan vergelijken, zodat u er zeker van bent dat uw kosten optimaal zijn voor uw gemiddelde verbruik.

Het is namelijk niet altijd goedkoper om voor een public cloud te kiezen. Hoewel public cloud vendors profiteren van lagere kosten door hun grote schaal, betekent het niet dat zij geen kosten hebben voor hun infrastructuur of een grotere marge nemen. Het hosten van grote, permanente workloads op een public cloud kan dan ook duur uitpakken.

Moet ik Microsoft, Google of Amazon kiezen, of zijn er alternatieven?

Het heeft zeker voordelen om voor één van de grote partijen te kiezen: uw IT-personeel heeft waarschijnlijk ervaring met deze tools, ze zijn onderdeel van een groter softwareplatform en er is een breed scala aan applicaties en integraties door derden omheen gebouwd.

Maar, groter is ook duurder. Het is niet altijd het meest kostenefficiënt om met een grote aanbieder in zee te gaan, zeker als u een specifieke workload op de cloud wilt draaien. Daarnaast kan een kleinere aanbieder vaak een persoonlijkere, gespecialiseerde service bieden.

Hybrid cloud als een alternatief

Zoals hierboven blijkt heeft u heel wat om over na te denken voordat u besluit op de public cloud over te stappen en bij welke aanbieder. Ook is het duidelijk dat de public cloud niet per se de beste keuze is: zowel public als private clouds hebben hun voor- en nadelen.

Denkt u nou, “maar zowel de public als de private cloud heeft voordelen voor mij”? Dan kunt u ook overwegen voor een hybridcloudoplossing, zoals HPE Hybrid IT of Econocloud, te kiezen en zo de mogelijkheden van private en public combineren.

One digital company